Meglepetés Mentes

Hegedűs Noémi

Meglepetés főszerkesztő

Itt lehetsz érzékeny!
A sikeres olvasói fogadtatásnak köszönhetően a kezdeti évi 2 lapszámból évi 4 lett, 2018-tól pedig kéthavonta jelenik meg a Mentes Konyha.

Alig van olyan család, ahol valaki ne lenne cukorbeteg, laktózérzékeny, gluténérzékeny, vega, de minimum paleózik. Divat is lett a „mentes” táplálkozás. Az igények erősödését mutatja, hogy az üzletek polcait ellepték az ilyen típusú élelmiszerek; éttermek, cukrászdák álltak rá kizárólag a cukor-, laktóz-, gluténmentes vagy a paleó módon táplálkozó vevőkör kiszolgálására. Persze a legtöbben inkább megfőznék otthon a mindennapi ételt, csakhogy kevés a jó recept, pláne, ami működik, dietetikus által ellenőrzött, így biztonsággal fogyasztható azoknak is, akiknek egy rossz falat komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Az ételérzékenység manapság már nem átok: aki ebben szenved, gyakran úgy fogja fel, hogy lehetőséget kapott egy gazdagabb ízvilág megismerésére, a kommersz ételek helyett több száz új ételt ehet, többet kísérletezhet, kreatívabban főzhet. A hagyományos receptújságok nem tudják kielégíteni az ő az igényeiket.

A Mentes Konyha közismert és közkedvelt gasztroszakemberek segítségével felvállaltan azoknak készül, akik nem ehetnek meg bármit. Steiner Kristóf vegán ételeket kínál, Vrábel Kriszta a 160 grammos szénhidrát diéta alapján állít össze menüsort, Szatmári (Főzelékes) Feri isteni húsételekkel kápráztatja el az olvasókat, Sallay Fanni desszertfronton kínál rengeteg finomságot. De a lap magazinos tartalmakkal is készül: Csákvári Péter gasztroblogger éttermeket mutat be, és a különböző izgalmas alapanyagok feltérképezését sem hagyjuk ki. A Mentes Konyha az első olyan magazin, amely szabadon kísérletezik és szárnyal a receptúrákban, ugyanakkor tanácsaival eligazítja az olvasót a szokatlan, mentesen táplálkozók számára jól használható élelmiszerek világában is. Az ételek tematika szerint követik egymást, de többféle jelöléssel dolgozunk, külön piktogramja van minden típusú mentességnek (szénhidrát-, laktóz-, glutén-, tojás-, hús-, zsír-). Ezek rákerülnek a receptekre, így egyből láthatja az olvasó, hogy neki az belefér-e a diétájába. A tartalomban színkódpöttyöket használunk, ott már lehet úgy keresni, hogy a megfelelő pötty legyen a recepten.

Plusz az érzékenységek kaptak egy keresztválogatott felületet, amelybe beírjuk, hogy a következő 20 étel jó a paleózóknak, a fogyókúrázóknak, tejfehérje-allergiásoknak.



Címkék: