Dr. Jurida Petra jogászunkat, 2020. augusztus 1. – 2025. július 31. időszakra a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagjává választották. Az igazságügyi miniszter kinevezéssel, Petra által aktívan részt tudunk vállalni a joggyakorlat alakításában.

De mi is az a Szerzői Jogi Szakértő Testületet?

A Szerzői Jogi Szakértő Testületet ( SzJSzT) 1970-ben hozták létre és a a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala mellett működik.
A Testület szerzői jogi jogvitás ügyekben felmerülő szakkérdésekben a bíróságok és más hatóságok megkeresésére, illetve a felhasználási jog gyakorlásával kapcsolatos kérdésekben peren kívüli megbízás alapján jár el.

A gyakorlati tapasztalatok szerint az SzJSzT elsősorban perben álló felek közötti jogvitában játszik szerepet, de nem kizárt, hogy peren kívül vagy a pert megelőzően kérjék fel szakvélemény adására. Megnyugtatóbb a helyzet, ha a vitában álló felek együtt jutnak arra az elhatározásra, hogy a vitatott szerzői jogi szakkérdésben az SzJSzT-hez fordulnak, és a Testület döntését – kvázi választottbírósági döntésként – magukra nézve kötelező érvényűnek tekintik. Az sem kizárt természetesen, hogy csak az egyik fél fordul az SzJSzT-hez, de ennek az a veszélye, hogy a másik fél nem tekinti irányadónak a szakvéleményt. Ekkor még mindig perre lehet vinni az ügyet, melyben az SzJSzT már meglévő szakvéleménye kétségkívül katalizáló erővel bírhat.

Gratulálunk Petrának a kinevezéshez!