Cseri Péter egy gyermekét nevelő súlyos látássérült párról írt riportot.

Májusban lapunk újságíró-szerkesztője, Cseri Péter kapta a Média a Családért-díjat Ha maguk vakok, nem kutyát kéne inkább nevelniük gyerek helyett? című riportjáért:

Az írás a Kőbányán élő Pál családról szól. Pál Zsolt és felesége, Pál Szilvia súlyos látássérültek. Fiatal felnőtt korukban vesztették el a látásukat, Zsolt agytumor, Szilvia látóideg-sorvadás következtében. Lassan húsz éve ismerik egymást, és közel öt éve nevelik együtt közös gyermeküket, a teljesen egészséges Félixet. A szülőket sokan óva intették attól, hogy ilyen fogyatékossággal gyereket vállaljanak. Szilvia és Zsolt nem tervezték, hogy szülők lesznek, de amikor váratlanul úgy alakult, egy percig sem hezitáltak. A riport azt mutatja be, mennyiben szokatlan és bonyolult, illetve teljesen hagyományos a mindennapi élet a Pál családban.

A Média a Családért-díj célja, hogy a család ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapjon a médiában, mint a valódi életben. Nyomtatásban és az interneten megjelenő cikkeket, rádió- és televízió-műsorokat is jutalmaznak, amelyeknek információt, erőt, segítséget adnak a párválasztáshoz, az elköteleződéshez, családtervezéshez, a problémák megoldásához, a családban való boldog élethez.

A díjra jelölt munkák között kiemelt téma a párkapcsolati elköteleződés, a házasságok megóvása, a válás megelőzése, a jól működő családok „titka”, a gyermekvállalás, az örökbefogadás, a generációk sikeres együttélése, a gyermeknevelés, a családok épségének társadalmi szerepe. A díj odaítélésekor kiemelt szempont, hogy sikerült-e eljuttatni a fontos üzenetet olyan korosztályokhoz és olyan értékrendű emberekhez is, akik a családbarát szemlélettel ritkábban találkoznak, illetve kevésbé tartják fontosnak.

Az 500 000 forint pénzjutalommal járó elismerést a zsűri által havonta kiválasztott jelöltek közül minden évben egy jelöltnek ítélik oda.

Forrás: 24.hu



Címkék: