A jövő hangjai - Z generációs novellapályázat

A Marie Claire novellapályázatának célja, hogy felhangosítsa a feltörekvő írói generáció hangját, csökkentse a generációk közötti kommunikációs szakadékot, valamint betekintést nyújtson a Z generáció tagjait foglalkoztató témákba. A pályázatra október 31-ig lehet jelentkezni, a pályaműveket háromtagú szakmai zsűri bírálja el, de az olvasók is közönségkedvencet választhatnak majd.  

A Marie Claire kíváncsi minden korosztályra, emellett fontosnak és előremutatónak tartja a generációk közti kommunikációt. Novellapályázatukat a tudatos és nyitott Z generációsoknak dedikálják, mert ők a jövő Marie Claire-szerzői és -olvasói!

A pályázók két témában írhatnak novellát, amely szabadon választható:

  • Mentális létem
  • Az AI és a jövőnk (Az MI és én)

Egy szerző akár több pályaművel is jelentkezhet. Olyan szépirodalmi, prózai műfajban készült alkotásokat (novellákat) várnak a kiírás témájában, amelyek terjedelme szóközzel együtt nem több mint 5000 leütés. A pályázatra kizárólag az online regisztrációs felületen lehet jelentkezni az 1997–2010 között született korosztálynak. A beadott pályaműveket egy háromtagú szakmai zsűri bírálja el, amely tíz jelöltet választ ki az előzsűrizés során.

 

Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy hangot adjunk a Z generációnak, hiszen ők azok, akiket a leginkább félreértenek – nemcsak mikro-, hanem makrókörnyezetükben is. A novella mint műfaj remek lehetőség azok számára, akiknek korábban nem volt esélyük megszólalni

Pácsonyi Daniella

női digitálisportfólió-igazgatója, nlc.hu főszerkesztője

 

A szakmai zsűriben Trunk Tamás újgenerációs márkatanácsadó és Szécsi Krisztián, a Refresher szerkesztő-újságírója kapott helyett. Az előzsűrizés során kiválasztott novellákat közzéteszik november 10-én a marieclaire.hu-n, ahol az olvasók szavazatai alapján egy közönségnyertes írás kiválasztására kerül sor. Ezen kívül a zsűri szintén kiválaszt egy novellát, amely a szakmai díjat kapja. Mindkét nyertes, a szakmai díj és a közönség díj nyertesének pályaműve is megjelenik teljes terjedelmében nyomtatásban a Marie Claire 2023/8. lapszámában.

 

A Pályázat legfontosabb határidői:

  • Nevezési időszak: pályázatok beküldési határideje 2023. október 11. 8:00 órától 2023. október 31. 23:59 óráig tart
  • A pályázatok feldolgozásának, megfelelőségének, elbírálásának időtartama, szakmai előzsűrizés: 2023. november 1–9.
  • Közönségszavazás időszaka: 2023. november 10. 8:00 – 2023. november 19. 23:59.
  • Eredményközlés: a 2023. december 6-án megjelenő Marie Claire magazinban (8. lapszám)

 

Az októberi Marie Claire fókuszában a Z-generáció áll. A címlapon a legfiatalabb és egyben az első férfi sztár a magazin életében: Azariah, aki kilépve a komfortzónájából egy női magazin címlapján pózol, és egy igazán mély interjúban fedi fel személyiségének újabb, eddig meg nem ismert rétegeit.

 

Ez a lapszám más, mint az eddig megszokottak, a magazin kilépett a szokásos keretei közül, tizen-huszonévesekkel vettük magunkat körül, együtt dolgoztunk, fotóztunk, interjúztunk”

Tóth Szántó Krisztina

főszerkesztő, Marie Claire

A lapban olyan Z generációs tehetséges fiatalok kerültek bemutatásra, akik érzékenyek a társadalmi igazságtalanságokra, tudatosak a lelki egészségüket illetően és nem áll távol tőlük, hogy pár évente újradefiniálják önmagukat: Sissi, Lil Frakk, Nagy Emma, Román Kati, Labrosse Dániel és Trunk Tamás adott interjút.