Közel nyolcezren töltötték ki a Nők Lapja Egészség és a HáziPatika.com idei Nagy Egészségtesztjét. A negyedik alkalommal elkészített átfogó kutatás 49 kérdés segítségével igyekezett feltérképezni az olvasók életmódjának és általános egészségi állapotának minőségét. A felmérésből többek között kiderül, hogy a válaszadók milyen káros szenvedéllyel élnek, milyen mértékben érinti őket a stressz, mennyire változatos az étrendjük, illetve mennyire elégedettek a szexuális életükkel.

Talán nem meglepő, hogy az egészségteszt kitöltőinek 61%-a gyakran szenved a stressztől, 13%-uk pedig rendszeresen tapasztal szorongásos tüneteket. Az azonos arányban résztvevő nők és férfiak csupán negyede éli mindennapjait feszültségmentesen, a legnagyobb terhelésnek pedig a 20-29 éves korosztály van kitéve. De mit teszünk azért, hogy megőrizzük fizikai és mentális egészségünket?

Az egészségmegőrzésre vonatkozó kérdésekből kiderül, hogy a válaszadók 28% megfelelő időközönként jár szűrővizsgálatokra, 22% viszont még soha nem vett részt a súlyos betegségek diagnosztizálásához elengedhetetlen szűréseken. A kiegyensúlyozott táplálkozás terén sem születtek kecsegtető eredmények: bár az ideális étrend szerint napi négyszer kellene gyümölcsöt és zöldséget, egyszer pedig tejterméket fogyasztanunk, a válaszadók felének mindkét élelmiszertípusból jóval ritkábban kerül a tányérjára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt heti 150 perc testmozgást is csak a kitöltők 12%-a éri el, közel negyedük pedig csak kevesebb, mint negyed órát fordít sportolásra.

Az egészségteszt eredményei alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, miszerint a magyar lakosság közel harmada dohányzik rendszeresen, vagy gyújt rá alkalmanként egy cigarettára – köztük meglepően nagy számban, 26%-ban 19 év alattiak. Alkoholfogyasztás tekintetében viszont az online magazin olvasói egészségtudatosabbnak bizonyultak a magyar átlagnál: harmaduk állítása szerint soha, vagy csak nagyon ritkán fogyaszt szeszesitalt. Tagadhatatlanul „kávénagyhatalom” vagyunk: a 7502 kitöltő közel 80%-a élvezi rendszeresen a fekete arany jótékony hatásait.

A Nagy Egészségteszt 2017 bővebb értékelése, és további tippek az egészségtudatos életmód megvalósításához a HáziPatika.com oldalán és a Nők Lapja Egészség legújabb számában olvashatók.Címkék: