Magyarországon először alkalmazta divatmagazin a technológiát

2023 júliusában Csobot Adéllal a címlapján debütál a Marie Claire első digitális lapszáma, amely – Magyarországon először – AI technológia segítségével készült. A digitális lapszám egy letisztult, a magazin vizualitását, hangulatát idéző platform, amely saját címlappal, címlapinterjúval és a nyomtatott lap alappilléreit megidéző, tematikus cikkekkel rendelkezik. Azonban nem áll meg csupán a site felületein, hanem a márka social média felületeire is kiterjed.

A digitális tartalomfogyasztás felgyorsult tempóját követi le a Marie Claire új formátuma, amely megőrizte a márkától megszokott kialakítást és hangulatot, miközben új utakra lépett. A brand mindig is pajzsán hordozta a tudatosságot és az előremutató hozzáállást, ezért nem volt kérdés, hogy a napjainkban egyre meghatározóbb mesterséges intelligencia technológiát is beépíti a termékfejlesztésbe.

A Central Médiánál mindig törekedtünk arra, hogy ne csak kövessük, hanem diktáljuk a trendeket; az AI esetében fontosnak tartjuk, hogy olyan megoldásokat válasszunk, amely támogatja a kreatív szakemberek munkáját. Sosem adjuk át a teljes irányítást. Jó volt látni, hogy ugyanolyan csapatmunka volt ez a címlap is, mint bármelyik másik a magazin életében. Ismerve a szerkesztőséget, biztosan mondhatom, hogy ez még csak a kezdet.

Pácsonyi Daniella

Női digitális portfólióigazgató

A különleges kísérlet során Csobot Adél énekesnőről először valódi stúdiófotók készültek, majd egy szoftver segítségével választották ki a leginkább illeszkedő képvariációt. Az alkotók – Békefi Eszter művészeti vezető és Demeter Vanda fotós – célja a képalkotásban rejlő lehetőségek kihasználása és az AI etikus használata volt. Címlap technológiának a Midjourney szoftvert alkalmazták, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb online text-to-image AI szolgáltatás.

A digitális képalkotás során rengeteg verzió született, a valóságostól a fantasy hangulatot árasztó képeken keresztül. Végül a digitális címlapra olyan verzió választottunk, amely egyezik a márka értékeivel és akár mi is fotózhattuk volna.

Békefi Eszter

művészeti vezető, Marie Claire

Békefi Eszterrel készült teljes cikk az alkotás folyamatáról itt érhető el.

Demeter Vanda fotós is most először használta az AI-technológiát élesben:

Érdekes volt a fotózás közben úgy gondolni a végeredményre, hogy nem itt és most születik meg a végleges kép, hanem fejben külön elemeire kell szedni a fotóalanyt és a környezetet. Ez a folyamat más típusú figyelmet és gondolkodást kíván, mint az eddig megszokott, de úgy gondolom, hogy az AI egy olyan eszköz, amit a kreatívok az előnyükre tudnak fordítani és ezzel rengeteg új lehetőség nyílik meg a képalkotás terén.

Demeter Vanda

Fotós

A címlapinterjú kapcsán a lap munkatársai tesztelték a ChatGPT szoftvert is, de fontos tanulság volt, hogy a robot egyelőre nem alkalmas interjú készítésére.

Izgalmas, kreatív és újszerű munkafolyamat volt ez az egész csapatnak, amelyet nagyon élveztünk és sokat tanultunk róla, vele, belőle. Szerettünk volna a folyamatot saját produktummal indítani, olyan egyéni fotóművészeti alkotással, amelyet a hagyományos szerzői jogi védelem illeti meg. Másrészt határozott céljaink voltak, tudtuk, hogy a mesterséges intelligenciát háttéralkotásra és stylingra szeretnénk használni, de ember alkotásra nem. Már most látom, hogy csapatunk legértékesebb soft skilljeit – az emberi kommunikációs képességeket és a kreativitást az AI nem tudja reprodukálni.

Tóth-Szántó Krisztina

Főszerkesztő, Marie Claire

A július 10-én megjelent digitális lapszámban Csobot Adél címlapinterjúja mellett az újjáéledő Észak-Ciprusról, a nyarat múzsaként használó alkotó művészekről, a minimalista bőrápolásról és a természetes barnaság titkáról is szó esik.

Digitális lapszám: https://marieclaire.hu/digitalis-lapszam/2023-julius/

Werk videó linkje: https://cdn.jwplayer.com/previews/mqColqc2-g8Ph223C



Címkék: